Aşağıdaki bahsettiğimiz yöntemler kullanılarak yapılan dolandırıcılıklara maruz kalmamak için kartlarınızı güvene alın internet bankacılığınızı aktif olarak kullanın ve hesap dökümanlarınızı takibe alın, gerekmedikçe kartlarınızdaki yurt dışına alışverişi açmayın ve kullanmanız gereken durumlarda işlemlerinizi hallettikten sonra mobil bankacılık uygulamanızdan kapatın, kredi kartı bilgilerinizi güvenli olduğuna emin olmadığınız sitelerde kullanmayın.
EN ÇOK KULLANILAN 10 YÖNTEM
1-KAYIP ÇALINTI KARTLAR
Kimlik ve imza kontrolü yapılmayan iş yerlerinde alışverişlerde kayıp yada çalıntı kartlar kullanılıyor.
2-DEĞİŞTİRİLMİŞ KARTLAR
Dolandırıcının kendisine ait ya da bir şekilde ele geçirdiği kredi kartındaki numara, ütüleme yöntemiyle yok ediliyor ve yerine yeni ve başkasına ait bir numara basılmak süretiyle dolandırıcılık yapılıyor.
3-KART KOPYALAMA
Alışveriş yapan müşterinin kartları müşteri görmeden encder cihazından geçirilip kopyalanıyor. Sonra bu bilgiler, üretien sahte bir kartın şeridine aktarılıyor. bu en tehlikeli dolandırıcılık olarak nitelendiriliyor, karttak bilgiler gerçek olduğu için olsuzluğun ispatlanması zor oluyor.
4-ELE GEÇMEYEN KARTLAR
Kredi kartının müşteriye posta yada kargo yoluyla ulaştırılırken çalınarak kullanılması. Bu dolandırıcılık shte kimlik belgeleriyle banka şubesinden kart alınarak da yapılıyor.
5- İNTERNETTE MAL SİPARİŞİ
Dolandırıcı, internette şirket ve kişilerin güvenlik şifrelerini aşarak, kart numaraları ve özlük bilgilerini çalıyor ve bu bilgilerle sipariş veriyor.
6-BOŞ PLASTİK
Kredi kartı boyutundaki boş plastik plakalara gerçek kredi kartlarındaki numaralar basılıyor. müşteri sanki alışveriş yapmış gibi, gibi bu art imprinter cihazından geçirilerek satış belgesi düzenleniyor. sonra bu para bankadan tahsil edilmek üzere dolandırıcılık gerçekleştiriliyor. Bu dolandırıcılıkta işyerlerinin de parmağı bulunuyor.
7-SAHTE KARTLAR
Sahte para gibi önce sahte kredi kartı basılıyor. Dolandırıcılık kartın arkasında bulunan manyetik şeride, encoder (kodlayıcı) adı verilen bir cihazla gerçek kredi kartı bilgilerinin kodlanması süretiyle gerçekleştiriliyor.
8-HESAP YÖNLENDİRME (ACCOUNT TAKEOVER)
Kart sahibinin kimlik bilgileri, kredi kartı bilgileri öğrenilerek bankaya telfonla veya başvuru formuyla müracaat ediliyor. Eldeki bilgilerle kartın adresi değiştiriliyor ve bir süre sonra kaybolma bahanesiyle yeni adrese yeni kart isteniyor. Gelen kartın arkasına imza atan dolandırıcı kartı kullanmaya başlıyor.
9-MANYETİK ŞERİT SAHTECİLİĞİ
Dolandırıcı kendisine ait kredi kartın arkasındaki manyetik şerit bigilerini siliyor ve encoder cihazıyle başkasına ait bilgileri yüklüyor.
10-ATM DOLANDIRICILIĞI
Dolandırıcı bankaya gelen müşteriden önce ATM’nin kart giriş haznesine bir cisim yerleştiriyor. Sonra gelen müşterinin kartı ATM cihazında kalınca, dolandırıcı yardım etmek bahanesiyle şifreyi öğreniyor. Müşterinin bankadan ayrılmasından sonra da kartı ATM cihazından çıkarıp kullanıyor.