VMware, 1998 yılında beş farklı BT uzmanı tarafından kurulan sanallaştırma teknolojisi üzerine yazılımlar ve uygulamalar geliştiren bir yazılım şirketidir.
VMware Workstation, fiziksel bilgisayarlar üzerinde birden fazla sanal iletişi sistemi çalıştırmamıza olanak sağlayan, x86 ve x86-x64 sistemler üzerine kurulabilen bir sanallaştırma programıdır. Aynı zamanda fiziksel bilgisayarlarınızın donanım kaynaklarını kullanarak sanal makine ile arasında bir köprü görevi görür. VMware programı ile en çok Microsoft Windows işletim sistemleri kullanılmaktadır. Tabi bunun yanında Linux, BSD gibi sürümler yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
VMware player, aynı anda birden fazla işletim sistemini bilgisayarınızı yeniden başlatmaya gerek olmaksızın çalıştırabilmenizi ve izole ortamda farklı işletim sistemlerine veya yazılımları güvenli bir şekilde test edebilmenizi sağlar. ayrıca güvenli bir şekilde wep de gezebilir sisteminize zarar verebileceğinden şüphelendiğiniz programları da sanal makine kurarak test edebilirsiniz.
VMware İle Hangi İşletim Sistemleri Kullanılabilir?
Windows 10 RedHat LinuxMint Windows 8 Oracle Linux CentOS Windows 8.1 Debian Solaris Windows XP Fedora FreeBSD Ubuntu Open SUSE
VMware Workstation Kurulumu
Öncelikle bilgisayarınıza VMware’ın kendi işletim sisteminizle uyumlu olan sürümünü indirmelisiniz. İndirme işlemi tamamlandıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın ve bilgisayarınızın BIOS menüsüne giriş yapın. BIOS menüsü içerisinde genellikle Advanced sekmesinde yer alan Viatualization Technology seçeneğini ENABLED/AKTİF konumuna getiriniz.
Bilgisayarınız açıldığında artık kurmuş olduğunuz VMware’ı kullanmaya başlayabilirsiniz. kullanmak için;
1)Programı simgesine çift tıklayarak çalıştırın.
2)Karşınıza gelen kurulum ekranında Create a New Virtual Machine seçeneğini seçin.
3)Sistem ayarlarını Typical yani standart olarak ayarlayın ve diğer ayarlar üzerinde değişiklik yapmadan next diyip ilerleyin.
4)yüklemek istediğiniz işletim sisteminin versiyonunu sanal makinenin verilerinin nerede saklanacağını seçin. Dilerseniz sanal makine seçeneklerinden de kurulum için gerekli İSO kalıbını göstererek İSO dosyası üzerinden kurulumu tamamlayabiliriz.
5)Daha sonra sanal makinemizin dosyalarının bulunacağı klasörü seçiyoruz ve sanal makine ismimizi belirliyoruz.
6)sanal makinemizin disk kapasitesinin ne kadar olacağını seçiyoruz ve ilk seçeneğe tıklıyoruz. Bu tek dosya halinde sanal alan oluşturur.
7)Next dedikten sonra karşımıza çıkan alanların özeti gözüküyor. Eğer isterseniz Customize diyerek bu alanlarda değişiklik yapabilirsiniz.
8)Bu işlemler bittikten sonra Ubuntu’nun yüklenmesi başlayacaktır.